Високите нива на витамин B9 на мъжа дават шанс на бебето да се роди в термин
Снимка: Shutterstock
Фолиевата киселина (витамин B9) е жизнено необходима за нормалното развитие и работа на кръвоносната и за имунната система на човек.
Богати на този витамин са листните зеленчуци, брюкселското зеле, спанакът, бобовите и цитрусовите плодове.
Още през 1991 година учените изясниха, че бременните трябва да пият фолиева киселина като добавка до зачеването както и през първите 3 месеца на бременността. Защото тя намалява риска от раждане на дете със spina bifida - тежка малформация на гръбначния стълб.
След това откритие всички, които планират да имат дете, както и бременните до 12-ата гестационна седмица, пият витамин B9.
Той се препоръчва и за всички млади жени, без значение дали планират да стават майки или не.
Нови проучвания с гризачи сочат, че ако мъжките и женски плъхове получават като добавка фолиева киселина преди да създадат потомство, бременността протича безпроблемно, а малките се раждат здрави. Екип от Харвардския медицински университет и испански учени от университета в Навара проверява ефекта и при хората. Резултатите им са публикувани в престижното научно списание Reproductive BioMedicine Onlin.
Учените проследили 102 двойки, които една година преди процедура инвитро приемали фолиева киселина – както мъжете, така и жените. И 142-те бебета се родили, без усложнения, в това число няколко двойки близнаци, както и тризнаци.
Лекарите установили, че нивото на фолати в кръвта на майката не се отразява на продължителността на бременноста. Но, ако в кръвта на бащата има високи нива на фолиева киселина, рискът от преждевременно раждане намалява значително и бебето прекарва достатъчно време в утробата на майка си, обяснява д-р Хорхе Чаваро, ръководител на проучването.
Допълнителни 400 мг фолиева киселина всеки ден в менюто на бащата, осигуряват на бебето 2,6 дни допълнителен престой в утробата на майката. Тези два-три дни могат да са от ключово значение за оцеляването на бебето и позволяват на белите дробове и на мозъка да се развият по-добре, коментира проф. Чаллз Кингслед пред The Daily Mail
Според друг учен, специалист по мъжки фертилитет – проф. Шин Луис, не е нужно мъжете да пият фолиева киселина като добавка, достатъчно е да ядат повече зелени и листни зеленчуци. Професорът допълва, че предишни изследвания са доказали, че ако в организма на мъжа фолиевата киселина е в дефицит, това често води до раждане не бебе с ниско тегло.
Снимка: Shutterstock
Припомняме, че фолиевата киселина (витамин B9) има ключова роля за здравето. Тя е водноразтворим витамин - жълтооранжев кристален прах с формула C19H19N7O6 и
помага на клетките да се размножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона.
Най-добрият ѝ източник са суровите зелени зеленчуци - маруля, спанак, грах, магданоз, броколи.
Фолиева киселина има същото така и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши.
В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия.
Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като помага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките.
Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия. Дефицитът на ценната съставка е доказано, че предизвиква нарушения на клетъчното деление, най-изявено в бързо регенериращите се тъкани. Той е особено опасен в първите два месеца на бременността, тъй като даже умерено изразеният му недоимък увеличава значително риска от нарушения в развитието на нервната тръба на плода и вродени малформации, най-често на spina bifida, а също така и от преждевременно отделяне на плацентата и аборт.
По материали на The Daily Mail, адаптация Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари